SL
SL EN HR

MONSUN tehnologija peke

MONSUN je veter, ki v poletnih mesecih piha z morja in celini prinaša vlažen zrak ter padavine, v zimskem času pa obrne smer.

Alois Paul Lindner, ustanovitelj tovarne Debag, je leta 1936 pri konstruiranju nove peči, razvil energetsko varčen in za tiste čase revolucionaren način direktnega prenosa toplote z vročim zrakom. Peč je zaradi asociacije na tropski veter, poimenoval kar MONSUN.

Bistvo MONSUN tehnologije peke je v načinu ogrevanja in vodenja vročega zraka, ki prenaša toploto za peko direktno v pečno komoro. Zrak se ogreva v toplotnem izmenjevalcu z energijo vročih dimnih plinov, ki nastajajo pri izgorevanju kurilnega olja ali plina. Glede na model peči, so možne tudi električne izvedbe ogrevanja.

Vroči zrak posebno oblikovana ventilatorja usmerjata direktno v pečno komoro. V določenih časovnih intervalih menjata smer vrtenja, s čimer ustvarjata optimalen pretok in razporeditev zraka med izdelki ter enakomerne pogoje peke v celotni peči. Hitrosti gibanja zraka so pri tem bistveno nižje, kot pri običajnih konvekcijskih pečeh, kar pripomore k manjšemu izsuševanju izdelkov ter oblikovanju sočne skorje izdelkov.

Bistvene prednosti MONSUN tehnologije peke so:

  • Nizka poraba energije, hitro doseganje delovne temperature v peči.
  • Hitro oblikovanje volumna in skorje izdelkov, s čimer preprečimo prekomerne izgube vlage in arome med peko; posledično so pečeni izdelki bolj sočni in aromatični.
  • Nizke hitrosti kroženja zraka preprečujejo izsuševanje izdelkov.
  • Enakomerna zapečenost vseh izdelkov zaradi nadzorovanega vodenja zraka pri nizkih hitrostih tudi v primeru bolj »tesne« obložitve.
  • Zelo kompaktna izdelava in majhna poraba prostora.

Peči MONSUN so primerne za peko kruha, peciva ter  slaščičarskih izdelkov, tudi piškotov in podobnega drobnega peciva, ki zahteva največjo preciznost pri prenosu toplote.

Peka s tehnologijo MONSUN zaradi vseh naštetih prednosti ostaja aktualna tudi danes, ko ob ponovnem odkrivanju tradicionalnih načinov peke in uporabi sodobne krmilne tehnike, pridobiva nov zagon.

Etažna peč MONUSN, princip peke
Peč MONSUN CITY za peko na pladnjih
Etažna peč MONUN
Etažna peč MONUN
Etažna peč Monsun.
Etažna peč Monsun.
Etažna peč MONSUN.
Etažna peč MONSUN.