SL
SL EN HR

Bodite originalni s pomočjo tehnologije predtesta

Sodobni kupci so previdni pri nakupu hrane. Seznanjeni so s tveganji, ki jih prinaša uživanje hrane sumljivega porekla. Izogibajo se izdelkom s konzervansi in dodatki za izboljšanje senzoričnih lastnosti.

Pekarne, ki želijo svojim kupcem ponuditi kakovostne in zdrave izdelke, ponovno uvajajo postopke priprave kruha po vzoru tradicionalnih metod, ki vključujejo pripravo različnih oblik predtesta in kislega testa. Surovine se pri tem preoblikujejo na naraven način, s pomočjo delovanja žlahtnih mikroorganizmov ter nadzorovanega fizikalnega vpliva na osnovi hidracije in termične obdelave.

Ko so v davnih časih predniki pripravljali hrano iz žit, so si pomagali z naključno odkritimi metodami, ki so pripomogle, da je bilo iz žitnega zrnja sploh možno pripraviti užiten obrok. Zrnje so drobili, namakali, kakšna pozabljenja mešanica je tudi fermentirala. Na osnovi pridobljenih izkušenj in praktičnih znanj, sta se iz prvotnih, kaši podobnih jedi, postopoma razvila kruh in pivo.

Sodobni načini priprave kruha in piva, so v svojem bistvu podobni tistim, ki so jih uporabljali naši predniki, hkrati pa se od njih bistveno razlikujejo. Danes so na voljo številna znanja s področja mikrobiologije in biokemije, reologije testa, tehnologije poljščin…

Sodobne pekarne proizvodne procese lahko ustvarjajo, planirajo, nadzorujejo in usmerjajo.

Uporaba predtesta v pekarstvu zmanjšuje potrebo po številnih dodatkih za izboljšanje pecilnih lastnosti surovin ter doseganje želenih organoleptičnih lastnosti izdelkov. Določene vrste predtesta vplivajo na manjšo porabo kvasa, nekatere vrste kislega testa z visoko naravno kislostjo, pa bistveno zmanjšajo ali celo izključijo uporabo konzervansov.

Receptur za pripravo predtesta je ogromno. Mirno lahko rečemo, da obstaja toliko receptur za pripravo predtesta, kolikor je na svetu pekov.

V osnovi ločimo dve vrsti predtesta

 • Predtesto, na osnovi fermentacije, ki ga pripravljamo iz mešanice moke in vode, s pomočjo naravno prisotnih ali pa dodanih mikroorganizmov, t.i. starterjev. Razlikujemo:
  — nezakisano ali nevtralno predtesto
  — zakisano predtesto ali kislo testo
  — Več o tehnologiji priprave predtesta s pomočjo fermentacije, lahko preberete TUKAJ
 • Predtesto, pripravljeno brez fermentacije, s postopki, ki temeljijo na naravnih fizikalnih metodah obdelave surovin, v smislu hidracije in termične obdelave surovin.
  — Več o tehnologiji priprave predtesta brez fermentacije, lahko preberete TUKAJ

Največja prednost uporabe tradicionalnih postopkov priprave predtesta v pekarski proizvodnji, je možnost uporabe poljubnih osnovnih surovin, znanega porekla, v skladu z lastnim prepričanjem in visokimi kakovostnimi standardi. Postopke izbiramo glede na vrsto surovin in želene učinke ter jih med seboj kombiniramo, kar je osnova za kreiranje lastnih, unikatnih receptur ter dobro prepoznavnost na trgu.

Ne glede na to, ali je tradicionalen način dela v vaši pekarni že uveljavljena praksa ali pa želite te tehnologije šele uvesti, vam lahko pomagamo s ponudbo:

 • Sodobne procesne opreme
 • BIO starter kultur za pripravo kislega testa na osnovi pšenične, ržene, pirine in riževe moke.
 • BIO, naravnih encimatskih starterjev za nadzorovane postopke termične obdelave mlevskih izdelkov v pripravi predtesta, ki bodo olajšali vaše delo in zagotovili konstantno kakovost vaših izdelkov.

Ob tem pa bodo vaši izdelki ostali originalni.

Oglejte si našo ponudbo starterjev: STARTER KULTURE DIOStart®.

DOBRO-JE-VEDETI-bodite-originalni-man-SL-08
IZD-PEKARNA-STARTER-W-SOFT-SL-04
IZD-PEKARNA-STARTER-W-classic-SL-01
IZD-PEKARNA-STARTER-SPELT-SL-02
IZD-PEKARNA-STARTER-SPELT-SL-01

Imate pitanje? *Slažem se, da je tvrtka Uršič d.o.o. osobne podatke navedene u obrascu čuva za internu upotrebu i koristi ih za komunikaciju sa mnom u svrhe podnesenog zahtjeva. Korisnik može u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka putem e-pošte ursic@ursic.si