Ursic logo NOVI OBREZAN

tel: +386 (0)4 29 273 20
gsm: +386 (0)31 309 597
e-pošta: ursic@ursic.si

 

DELOVNI ČAS: 
pon-pet 8:00-16:00
SERVIS gsm:
+386 (0) 41 774 827

 

Pladnji so pomemben del opreme v vsaki pekarski in slaščičarski delavnici, prodajalni kruha in še posebej v vsaki industrijski pekarni...

Služijo kot nosilci izdelkov v statičnih napravah za fermentacijo, ohlajanje, zamrzovanje, skladiščenje ter pekarskih pečeh, kjer jih v glavnem uporabljamo v vozičkih. Pladnje lahko uporabljamo tudi v hladnih ali toplih prodajnih tekah kot nosilce gotovih izdelkov. Posebno poglavje predstavljajo pladnji, izdelani po naročilu, za uporabo v avtomatskih industrijskih sistemih.

pladnji line

Pladnji predstavljajo precej velik strošek. Najprej kot investicija, nato pa kot logistični izziv, saj jih je potrebno pravilno vzdrževati, shranjevati ter premikati med fazami proizvodnega procesa.

Da bi bila življenjska doba pladnjev čim daljša, je poleg skrbne nege, pomembna tudi pravilna izbira pladnja. Tu je poleg ustrezne oblike in dimenzije, ki ustrezata izdelku in napravi, v kateri pladnje uporabljamo, pomemben tudi material in način izdelave pladnja.

Standardni pladnji iz naše ponudbe, so izdelani iz Aluminij Mangan legirane pločevine. Za posebne zahteve so na voljo pladnji iz nerjavečega jekla.

Pladnji so glede na namen uporabe, lahko izdelani iz gladke ali luknjičaste pločevine, debeline 1,5 mm ali 2,0 mm. Lahko so ravni ali valoviti, slednje  uporabljamo za francoske kruhe in različne štručke. 

Premer luknjice klasičnega pekarskega luknjičastega pladnja je 3 mm. Pri nas so na voljo tudi pladnji z luknjicami premera 2 mm. Razlika se pokaže na podu pečenega izdelka:

1. Običajni luknjičasti pladnji s premerom luknjice 3 mm.

pladnji 3mm

Sveže testo se posede v luknjice, kar se pri pečenem izdelku opazi kot tipičen vzorec peciva s pekača.

2. Mikro luknjičasti pladnji s premerom luknjice 2 mm

pladnji 2mm

Sveže testo se ne poseda v luknjice tako zelo, pod pečenih izdelkov je bolj gladek.

Nekateri modeli pladnjev so na voljo z luknicami premera 5 mm.

Glede na namen in intenzivnost uporabe, izbiramo med različnimi izvedbami robov. Robovi dajejo pladnju stabilnost in priročnost.

Za uporabo v rotacijskih in drugih pečeh na vozičke, konvekcijskih pečeh, pa tudi etažnih pečeh, večinoma uporabljamo 2-, 3- ali 4- robe pladnje. Za kakšno izvedbo robu se bomo odločili, je do neke mere odvisno od navad in intenzivnosti uporabe. Na izbiro dodatno vpliva tudi način dela. Nekateri stroji za čiščenje in pranje pladnjev pogojujejo obliko robov pladnja. Tudi pri nekaterih proizvodnih strojih je potrebno preveriti, s kakšnimi pladnji lahko obratujejo, napr. pri strojih za oblikovanje keksov.

Deloma na izbiro robu pladnja vpliva tudi način skladiščenja in transporta pladnjev. Npr. pladnje z robovi v izvedbi pod kotom, lahko bolj stabilno zlagamo drug na drugega,…

Na voljo so tudi pladnji brez robov za posebne namene in zahteve.

Pomembna odločitev pri izbiri pladnja, je vrsta prevleke proti lepljenju izdelkov.

 

Izbiramo lahko med teflonskimi in silikonskimi prevlekami, izbira je odvisna od namena uporabe.

Teflonske prevleke (črne) izdelane na osnovi politetrafluoretilena (PTFE), so primerne za običajno uporabo, za peko pekarskih izdelkov ter običajnega pekarskega peciva, pri temperaturah peke do 260oC. Ni priporočljiva ob uporabi sladkorja. 

Za izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja in peko pri temperaturah do 205oC, se uporabljajo specialne teflonske prevleke na osnovi  tetrafluoretilen-heksafluorpropilena (FEP).  

V primeru večjih mehanskih obremenitev v proizvodnji pekarskih izdelkov iz pšeničnega testa, se pogosto uporabljajo večslojni teflonski premazi na osnovi perfluoralkoksi alkanov (PFA). Ta  visoko kvalitetetn teflonski premaz (zelen)  se običajno uporablja v pekačih in  modelih  za kasetne kruhe, za hamburgerje, za  industrijske linije, za sladko pecivo ( brez kristalnega sladkorja).

Silikonske prevleke na osnovi kavčuka, so primerne skoraj za vse vrste izdelkov.

Za izdelke z zelo veliko vsebnostjo sladkorja, so na voljo posebne, trde  silikonske prevleke z vezano smolo (silikonska glazura).

Prevleke proti lepljenju, ustrezajo vsem  evropskim direktivam vezanim  na higieno in materiale, ki pridejo v stik z živili. 

Aluminijasti pladnji niso primerni za proizvodnjo luženih izdelkov. Za te namene priporočamo uporabo pladnjev iz nerjaveče pločevine (rost-frei).

Poleg pekarskih pladnjev, so v naši ponudbi tudi specialni pladnji za posebne namene in izdelke. To so pladnji z modeli-utori, za peko hamburgerjev in hot-dog štručk, ter modeli-kasete, za peko t.i. kasetnih kruhov, kot. je napr. toast, polnozrnati posebni kruhi, sadni kruhi,…

pladnji vrste1

---------------------------------------------

UPORABA IN NEGA PLADNJEV

Če želimo, da bo življenjska doba naših pladnjev čim daljša, jih moramo ustrezno negovati.

Površina novih pladnjev iz legirane aluminijeve pločevine,  brez prevleke proti lepljenju, je lahko nekoliko mastna zaradi ostankov maščobe oblikovalnega stroja za pladnje. Pred uporabo je potrebno pladnje oprati v pomivalnem stroju pri temperaturi 60oC, ter dobro posušiti.

Posebno skrbno nego zahtevajo pladnji in modeli s prevleko proti lepljenju.

  • Pomembno je, da praznih pladnjev in modelov ne vsajamo v peč pri delovni temperaturi peke.
  • Izdelkov na pladnjih ali v modelih ne režemo.
  • Pred uporabo morajo biti popolnoma suhi, ker se sicer testo v nasprotnem primeru lepi na površino in uničuje prevleko.
  • Za čiščenje ne smemo uporabljati nobenih ostrih predmetov, nožev, strgal ali trdih krtač.
  • Potrebno jih je pazljivo zlagati, da pri tem ne poškodujemo prevleke
  • Pri pranju pladnjev je potrebno  paziti, da ne uporabljamo neprimernih in agresivnih čistilnih sredstev, ki lahko poškodujejo površino. Ob zaključku pranja, jih izdatno speremo s tekočo vodo.
  • Pladnje in modele posušimo na zraku, lahko pa jih za 15 - 20 min postavimo v konvekcijsko peč pri temperaturi ca. 150°C
  • Znak, da se je življenjska doba pladnja s prevleko iztekla je, da se izdelki začno lepiti na površino. Pladnjev s poškodovano prevleko (praske ipd), pa seveda ne smemo uporabljati.

---------------------------------------------

Ponudba pladnjev: TUKAJ

Bodite originalni s pomočjo tehnologije predtesta

Kruh je bil v naših  krajih vselej dobrina, ki je predstavljala blagostanje.

PREBERI VEČ >

PROFESIONALNI PEKARSKI PLADNJI

Pladnji so pomemben del opreme v vsaki pekarski in slaščičarski delavnici, prodajalni kruha in še posebej v vsaki industrijski pekarni...

PREBERI VEČ >

ČISTOČA JE POMEMBNA

ODLIČNA HIGIENA v celotnem procesu proizvodnje živil. 

Neustrezna higiena ne ogroža samo zdravja zaposlenih v proizvodnji in kupcev

PREBERI VEČ >