Ursic logo NOVI OBREZAN

tel: +386 (0)4 29 273 20
gsm: +386 (0)31 309 597
e-pošta: ursic@ursic.si

 

SERVIS
gsm: +386 (0)41 774 827
ob delavnikih od 7.00 do 20.00
ter ob sobotah od 8.00 do 12.00

 

OPTIMALNA HIGIENA, od samega začetka do konca proizvodnje

Optimalna higiena je osnovni pogoj v vseh tehnoloških, pekovskih procesih. Smernice in predpisi so v zadnjih letih postali zelo strogi.

Neustrezna higiena ne ogroža samo zdravja zaposlenih in kupcev pekovskih proizvodov, ampak ima tudi ekonomske posledice za podjetja.

Higiena mora biti osnovno vodilo pri načrtovanju in proizvodnji strojev in linij.

Koncept  OPTIMALNE HIGIENE temelji na petih elementih, ki dopolnjujejo drug drugega ter zapolnijo higienske standarde in zahteve:

1. Higiensko optimalne surovine, elementi  ter pogoji v proizvodnji strojev in linij

2. Optimalno čiščenje (suho / vlažno)

3. Popoln nadzor nad procesi čiščenja in zagotavljanja higiene

4. Zagotavljanje visoke varnosti hrane

5. Izkušnje na področju higienskih zahtev

VARNOST HRANE

Ob izbiri nove tehnološke opreme, ki jo boste vključili v vašo proizvodnjo, je dobro preveriti tehnične karakteristike opreme, ki prispeva k boljšemu zagotavljanju higiene.

Naprave naj bodo izdelane v skladu s standardi HACCP.

Materiali za izdelavo strojev in liniji naj bodo izdelani iz visoko kvalitetnih nerjavečih jekel, oz. ustreznih drugih materialov, primernih za uporabo v živilski industriji.

Še posebaj so pomembni materiali, ki pridejo v stik z živilom.

Materiali iz umetne mase naj bodo v določeni signalni barvi (modra).

Naprave naj bodo izdelane tako, da nimajo ostrih ter t.i. »mrtvih« kotov« ter težko dostopnih predelov, kjer bi se lahko nabirala umazanija.

Površine naj bodo so gladke, zaokrožene, brez ostrih robov.

Elementi za dovajanje vlage ali materialov za posipanje izdelkov z moko, semeni, ipd, naj bodo koncipirani tako, da bo dovajanje sekundarnih tehnoloških surovin v proizvodni proces potekalo ciljano, samo na izdelke, na pa tudi na transporterje oz. druge predele proizvodnih linij in naprav.

Transportni trakovi naj bodo montirani na ta način, da jih je možno popustiti ter očistiti dele pod njimi. Potekajo naj tako, da ne prihaja do drgnjenja in obrabe materialov, ki bi lahko zašli v izdelke.

Trakovi naj bodo na robovih po možnosti zaprti, kar preprečuje razvoj mikroorganizmom na kritičnih delih.

Pogonski deli naj bodo ločeni od delov naprave, ki prihaja v stik z živilom.

Sestavni deli proizvodih linij, predvsem komponente, v katerih se obdelujejo hitro pokvarljive surovine, naj bodo enostavno snemljivi (dozatorji, orodja, posipalci…),  da se jih lahko hitro in enostavno očisti, po možnosti pod tekočo vodo.

Voda in moka skupaj tvorita klej, ki ga težko odstranimo. Zaradi tega je treba preostanek vode, ki ostane po čiščenju, dobro posušiti. 

Vgrajeni elektro sklopi (stikala, senzorji, kabli,..)  naj bodo po možnosti so zaščiteni pred pršenjem vode.

Vsa maziva, ki se uporabljajo, morajo biti dovoljena za uporabo v prehrambeni industriji.

ZAUPANJE JE DOBRO, NADZOR JE BOLJŠI

Nadzor izvajanja higienskih ukrepov v proizvodnji naj bo reden in temeljit.

Nekateri proizvajalci tehnološke opreme nudijo rešitve za nadzor procesov čiščenja posameznih naprav oz. sklopov naprav v obliki programske opreme, ki je integrirana v upravljalni sistem proizvodne linije oz. posamezne komponente.

Preko uporabniških pravic, se vsak uporabnik stroja/linije lahko prijavi v program, ki ga vodi po protokolu čiščenja.

Za izvajanje nadzora in kakovosti čiščenja, lahko v vsakem trenutku prikličemo določen proces čiščenja, sam protokol pa lahko tudi natisnemo.


 

 

BODITE ORIGINALNI

Uporabo predtesta lahko primerjamo s podaljšanim zorenjem, kot ga ima veliko število žlahtnih jedi in pijač, npr. sir, šunka, vino, viski, pivo,…

PREBERI VEČ >

PROFESIONALNI PEKARSKI PLADNJI

Pladnji so pomemben del opreme v vsaki pekarski in slaščičarski delavnici, prodajalni kruha in še posebej v vsaki industrijski pekarni...

PREBERI VEČ >

ČISTOČA JE POMEMBNA

OPTIMALNA HIGIENA, od samega začetka do konca proizvodnje

Optimalna higiena je osnovni pogoj v vseh tehnoloških, pekovskih procesih. Smernice in predpisi so v zadnjih letih postali zelo strogi.

PREBERI VEČ >