Ursic logo NOVI OBREZAN

tel: +386 (0)4 29 273 20
gsm: +386 (0)31 309 597
e-pošta: ursic@ursic.si

 

SERVIS
gsm: +386 (0)41 774 827
ob delavnikih od 7.00 do 20.00
ter ob sobotah od 8.00 do 12.00

 

Uporabo predtesta lahko primerjamo s podaljšanim zorenjem, kot ga ima veliko število žlahtnih jedi in pijač, npr. sir, šunka, vino, viski, pivo,…

Z uporabo predtesta kruh požlahtimo in mu povečamo vrednost.

januar2

Kruh je več kot živilo. Je mit, osnovna življenjska potreba, naše zdravje in naše veselje. Je osnovna človekova prehrana. Je zdrava prehrana, ki vsebuje veliko hranilnih snovi.  

Definicija predtesta:

Predesto je vsako testo, ki ga pripravimo in dodajamo v osnovni zames, na dva načina:

  • s ciljnim dodajanjem mikroorganizmov (kislo testo, kvasni nastavek,..)

  • brez ciljnega dodajanja mikroorganizmov (nabrekanje/prelivanje z vodo, parjenje moke, »kuhanje« mlevskih izdelkov - aroma predtesto)

Predtesto / Kislo testo Tehnologija / Kulture

Cilj vsakega peka je, da potrošniki po izdelkih radi posegajo, jih prepoznavajo kot okusne in zdrave ter da se njihova kvaliteta z letnimi časi ne spreminja in ni odvisna od zunanjih dejavnikov, kot so klima v pekarski delavnici, zunanja temperatura. In nenazadnje, da je proizvodnja in peka kruha in peciva ekonomična. 

Zgodovina nas uči, da na evropskem prostoru uporaba žitaric izvira že iz obdobja neolitika. Sodobni viri kot zanimivost navajajo, da je že slavni neolitski pračlovek Őtzi v svojih žepih nosil zrnja različnih žit, ki jih danes imenujemo tudi pražita.. Egipčani so odkrili kislo testo, ki je  pripravo kruha spremenil za vse čase. Izboljšalo je okus in bilo odgovorno za tipično obliko kruhovih hlebcev. Julij Cezar je z zmago nad Kleopatro v Egiptu, prenesel žita in znanje v rimsko cesarstvo in tako tudi v naše kraje. Z odkritjem kislega testa, so kvašene in rahle vrste kruha postale vse bolj priljubljene. V sredini 19. stoletja, pa so na podlagi raziskav Louisa Pasturja pričeli izdelovati pekovski kvas, ki se je zaradi praktične uporabe zelo hitro razširil.

Kruh je bil v naših krajih vedno dobrina, ki je predstavljala blagostanje. Preden so začeli izdelovati pekovski kvas in tudi kasneje, so se naši predniki, da bi kruh sploh lahko oblikovali, posluževali metod priprave kislega testa in poparjanja mlevskih izdelkov.

S tem so tudi povečali trajnost kruha, podaljšali svežino, izboljšali okus, in preprečevali kvarjenje kruha (npr. plesen). Te metode sedaj doživljajo svojo renesanso.

Uporaba predtesta narašča in je absolutni trend v pripravi kruha. Dodatek kislega predtesta ali aroma predtesta v osnovni zames, ima izrazito pozitiven vpliv na kakovost pekarskih izdelkov. Vpliva na senzorične lastnosti, boljšo svežino in trajnost izdelkov. Ne nazadnje so učinki tudi ekonomski, saj lahko vplivamo na manjšo  porabo ostalih sestavin. Predstavlja popolnoma naravno pripravo kruha in peciva, kar potrošniki danes cenijo.

Težave, s katerimi se v proizvodnji predtesta soočamo, so lahko posledica nenadzorovane fermentacije, nihanja temperature in vlage: 

  • ne vemo kakšen bo rezultat,
  • lahko se razmnožujejo tudi neželjeni mikroorganizmi,
  • ne moremo doseči konstantne populacije z definiranimi lastnostmi.

Ne glede na to, ali je tradicionalen način dela v vaši pekarni že uveljavljena praksa ali pa želite te tehnologije  šele uvajati, vam lahko pomagamo s sodobnimi tehnološkimi metodami, kulturami, pripravki in napravami, ki olajšajo delo in zagotavljajo konstantno kvaliteto vaših izdelkov. Ob tem pa ostajate originalni.

Za najboljši učinek, lahko med sabo kombinirate kislo ali aroma testo, z vašimi recepturami. Za pripravo predtesta je nujna uporaba zaprtih posod, fermentorjev ter vodenje procesov pri standardnih temperaturah. Na ta način lahko tudi nadzorujemo čas procesa in stopnjo kislosti. Priporoča se uporaba starterjev, ki zagotavljajo ponovljive rezultate.

POMEMBNO:

kvaliteta kruha in peciva je z dodatkom predtesta boljša,

  • oba, tako kislo, kot ne kislo, aroma predtesto, služita za izboljšanje arome in podaljševanje svežine,
  • oba tipa predtest lahko med sabo kombiniramo in ju združujemo z raznimi recepturami,
  • proces priprave kislega ali aroma predtesta je potrebno nadzorovati,
  • proces priprave in skladiščenja predtesta, naj vedno poteka pod standardnimi pogoji,
  • predtesta ne smemo uničiti npr. s prečrpavanjem ali nepravilnim mešanjem.

...................................................................................................................................................

Zaključna misel:

Kdor danes nima časa za predtesto, bo imel čez 10 let zelo veliko časa.

(Walter Boesch)

BODITE ORIGINALNI

Uporabo predtesta lahko primerjamo s podaljšanim zorenjem, kot ga ima veliko število žlahtnih jedi in pijač, npr. sir, šunka, vino, viski, pivo,…

PREBERI VEČ >

PROFESIONALNI PEKARSKI PLADNJI

Pladnji so pomemben del opreme v vsaki pekarski in slaščičarski delavnici, prodajalni kruha in še posebej v vsaki industrijski pekarni...

PREBERI VEČ >

ČISTOČA JE POMEMBNA

OPTIMALNA HIGIENA, od samega začetka do konca proizvodnje

Optimalna higiena je osnovni pogoj v vseh tehnoloških, pekovskih procesih. Smernice in predpisi so v zadnjih letih postali zelo strogi.

PREBERI VEČ >